Het oplopen van luizen

Luizen zijn kleine beestjes die in je haren gaan zitten en leven van het bloed dat ze uit je hoofdhuid zuigen. Luizen zuigen tot wel 6 keer per dag bloed. Dit zorgt voor een vervelende jeuk op je hoofd, achter je oren of in je nek. Slechts krabben heeft geen zin om de luizen tegen te gaan. Er zijn daarom andere maatregelen nodig. Maar hoe lopen we luizen precies op? Hieronder lees je er meer over.

Hoe kan ik luizen krijgen

HoofdLuizen kun je alleen krijgen door direct in contact te komen met je haar bij andere luizen. Luizen zelf zijn niet in staat om te vliegen, zoals muggen of om net als vlooien te springen. Komt jouw haar tegen het haar van iemand anders aan dan hebben de luizen de mogelijkheid om over te lopen van hoofd. Daarnaast kun je ook luizen krijgen door de jas aan te trekken van iemand die luizen heeft. De luizen die nog in de jas zitten kunnen zodoende overlopen naar jouw haar. Tot slot kan het zijn dat je in het bed gaat liggen van iemand die luizen heeft. Ook op deze manier kunnen de achtergebleven luizen een weg vinden naar je haar.

Het is belangrijk om de luizen snel te herkennen en ze tegen te gaan. Luizen leggen namelijk gemiddeld 6 eitjes per dag. Gemiddeld duurt het slechts 8 dagen voordat deze eitjes uitkomen. Ook deze luizen zullen weer eitjes leggen. Je kunt je dus vast al bedenken dat je in een korte tijd veel luizen op je hoofd kunt krijgen.

Het herkennen van luizen

Het eerste symptoom waar je luizen aan herkent is jeuk op je hoofd. Zodra je jeuk hebt is het belangrijk dat je iemand je hoofd laat controleren op luizen. Hij of zij kan zoeken naar de witte eitjes die zijn te vinden tussen je haren. Probeer goed te zoeken op de hoofdhuid, in de nek en achter de oren. Deze controles kun je ook regelmatig doen zonder dat je jeuk hebt. Indien je luizen hebt hoef je namelijk niet altijd last te hebben van jeuk.