Laptops,  wat zijn het precies en waar moet je op letten bij het aanschaf?

Laptops, wat zijn het precies en waar moet je op letten bij het aanschaf?

Een laptop is een draagbare computer, die in principe op schoot gebruikt kan worden. Laptops worden vooral gebruikt door mensen die vanuit verschillende locaties met hun computer moeten werken. Een laptop bestaat in principe uit dezelfde onderdelen als een computer, alleen is nu alles in één apparaat verwerkt. Zo zit er een beeldscherm in de laptop, een toetsenbord en in plaats van een muis is er een touchpad aanwezig. Ook zijn er luidsprekers aanwezig, zodat films en opnames met geluid afgespeeld kunnen worden. Het belangrijkste verschil tussen een computer en een laptop is dat een laptop niet aangesloten hoeft te zijn op een stopcontact (energiebron) om te kunnen werken. Een laptop is voorzien van een draagbare, oplaadbare batterij, waardoor de laptop ook op straat (dus uit de buurt van een stopcontact) te gebruiken is. Zoals je leest is het kiezen van de beste laptop lastig. De beste laptop vinden kan het beste via een webshop met goeie filters. Daar kun je duidelijk vermelden wat jij belangrijk vindt.

De eerste laptops

De eerste laptops verschenen begin jaren 80. Deze laptops leken meer op draagbare computers, omdat ze erg onhandig en zwaar waren. Het scherm was vaak niet groter dan een paar centimeter. Vanaf 1982 kwam de eerste ‘laptop’, die handig was in gebruik en transport, genaamd de GRiD Compass. Deze laptop was erg duur en kwam daardoor vooral terecht bij managers en de Amerikaanse overheid. Vanaf halverwege de jaren 80 kwam fabrikant “Toshiba” met betaalbare laptops.

Sinds de eerste laptop opgeleverd is, is er een grote ontwikkeling doorgemaakt in de laptopindustrie. De schermen zijn aangepast aan de wensen van de klanten, en vanaf 2005 doet de laptop niet meer onder voor de normale middelmaat desktop-computer.

Een aantal kenmerken van high performance laptops

Een aantal kenmerken van een laptop zijn:
– Een gewicht tussen de 0,9 kilogram en 3,9 kilogram.
– Een processor met variabele klokfrequentie, waardoor een laag energieverbruik in te stellen is.
– Een opklapbaar beeldscherm.
– Een ingebouwd toetsenbord.
– Een ingebouwd touchpad, of pointing stick die als muis fungeert.
– Een accu (oplaadbare, draagbare batterij) die ervoor zorgt dat je enige uren zonder stopcontact kunt werken op de laptop.
– Een acculader die de draagbare batterij oplaadt en tevens dienstdoet als voedingsadapter op het moment dat de laptop gebruikt moet worden vanuit een stopcontact.
– Een ingebouwde harde schijf.
– Een cd-rom rewriter.
– Ingebouwde luidsprekers, met vaak ook een ingebouwde webcam en microfoon.
– Enkele USB-poorten.
– Een ingebouwd modem, zodat draadloze verbindingen mogelijk zijn. Zowel Wi-Fi verbindingen, als Bluetooth en infrarood.
– Een kleine RAM-module.
– Een moederbord, waarop alle apparaten worden aangesloten.

Er zijn veel verschillende soorten laptops. Zo zijn er laptops, notebooks, chromebooks, macbooks en netbooks. In de praktijk zien we dat er weinig onderscheid wordt gemaakt tussen een laptop en een notebook. Een opkomende trend die we zien is dat tablets en iPads aangesloten worden op een toetsenbord, zodat de tablet ook dienst kan doen als laptop.