Criminaliteit is iets wat in de loop der jaren steeds weer verandert. Criminelen gaan op zoek naar waar de mensen het meest kwetsbaar zijn. Tegenwoordig gaan steeds meer zaken via het internet: bestellingen en betalingen worden online geregeld en veel bedrijven hebben een intern systeem, waarin wordt gewerkt en waarin ook veel belangrijke gegevens bewaard worden.

Cybercriminelen maken breken in op deze systemen en stelen gegevens en data. Steeds meer grote en kleine bedrijven worden slachtoffer van dergelijke criminelen.

Het is mogelijk om je op verschillende manieren te beschermen tegen dergelijke inbraken, maar het is moeilijk om alle criminelen tegen te houden omdat je op het internet kwetsbaar bent en blijft.

Verzeker je tegen online criminaliteit met een cyberpolis

Je kunt echter wel iets doen om de gevolgen minder ernstig te maken: je kunt een cyberpolis afsluiten. Dit is een speciale verzekering, die je kunt afsluiten om je te dekken tegen de gevolgen van een cyber-inbraak.

Als je bedrijf online transacties doet en/ of werkt met privacygevoelige informatie, loop je kans om het doelwit te worden van cybercriminelen. Dergelijke criminelen hebben het voornamelijk gemunt op privacygevoelige informatie en betaalkaartgegevens.

Een cyberpolis verzekert je voor schade die op deze manier wordt toegedaan aan je bedrijf. Als je geïnteresseerd bent in het afsluiten van een cyberpolis, kun je een offerte laten maken bij een verzekeraar.

Wat dekt deze polis?

Je bent, als je een cyberpolis hebt afgesloten, verzekerd tegen bijvoorbeeld de kosten die je moet maken om de schade die je bedrijf is aangedaan te herstellen.

Hierbij kun je ook denken aan de kosten, die je maakt omdat je gevoelige informatie op straat is komen te liggen. Ook kan een virus ervoor zorgen dat het hele systeem van je bedrijf plat komt te liggen. Ook deze kosten worden vergoed door de polis.

Een cyber risk verzekering afsluiten. Wel of niet doen?

Sinds de onthullingen van Edward Snowden lijkt er steeds meer aandacht te ontstaan voor de gevaren die het internet ons oplevert.

Internet is een gelijkmaker: iedereen met toegang tot een computer met internet kan in theorie met elke andere computer in verbinding komen. Hoewel dit zeker ook mooie mogelijkheden biedt, betekent het ook dat bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk kwetsbaar is: aanvallen zijn niet meer beperkt tot een locatie, maar kunnen nu overal vandaan komen.

Daarom kan het lonen om een cyber risk verzekering af te sluiten. Een cyber risk verzekering dekt u in gevallen van interne of externe aanvallen, of combinaties daarvan. Het kan namelijk zijn dat één van uw werknemers een aanval uitvoert.

Daarnaast beschermd een cyber risk verzekering tegen andere malware, zoals wormen en virussen, aanvallen van hackers, en Ddos-aanvallen.

Voor wie is een cyber risk verzekering het meest geschikt?

In principe kan elk bedrijf een cyber risk verzekering afsluiten (uiteraard afhankelijk van de voorwaarden van de aanbieder). Het is echter vooral van belang voor bedrijven die werken met online transacties (bijvoorbeeld webwinkels), of werken met privacygevoelige informatie (denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen).

Dit zijn gewilde doelwitten, omdat deze gegevens veel waard zijn op de zwarte markt, en gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld identiteitsfraude mee te plegen.

De gevolgen van een aanval kunnen erg in de kosten lopen, zeker wanneer ook uw klanten te dupe zijn. Aansprakelijkheidsstellingen en rechtsbijstand kunnen veel geld kosten, evenals het forensisch onderzoek wat dan verricht moet worden.

Maak uw eigen afweging

U begrijpt: dit kan erg veel geld kosten. Of dit voor u uit kan kunt u zelf het beste inzien. Indien u veel gevoelige informatie in uw bezit heeft, veel betalingsverkeer heeft op uw site, of beide, dan is het afsluiten van een cyber risk verzekering zeker een goed idee.

Een cybercrime verzekering voor het MKB

Veel bedrijven staan er niet bij stil dat ze veel schade kunnen ondervinden van zogenaamde cybercriminaliteit. Omdat er in de huidige tijd ontzettend veel gegevens op computersystemen staan is het voor internetcriminelen de moeite waard om uw systemen te hacken, en daar kunt u nare gevolgen van ondervinden.

Een cybercrime verzekering zorgt ervoor dat u niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten die erbij komen kijken als u wordt gedupeerd. Veel ondernemers zien niet in hoe ze financiële schade kunnen ondervinden van online criminaliteit, maar die mogelijkheid is wel degelijk aanwezig.

Die kosten zouden voort kunnen komen uit het volgende:

Al deze kostenposten kunnen worden vergoed door een verzekeraar waarbij u een cybercrime verzekering afsluit.

Een cybercrime verzekering voor het MKB

Ook middelgrote en kleine bedrijven kunnen zich verzekeren tegen internetcriminaliteit. Kleinere ondernemers staan er volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vaak niet bij stil dat ook zij ten prooi kunnen vallen aan cybercriminelen.

Natuurlijk is het naast een cybercrime verzekering ook van belang dat u preventieve maatregelen neemt; bijvoorbeeld goede antivirussoftware gebruiken. Wanneer u een cybercrime verzekering af wilt sluiten dan zijn daar ook een aantal voorwaarden aan verbonden rondom de beveiliging van uw netwerk.

Door de richtlijnen van een verzekeraar te volgen is het dus ook minder waarschijnlijk dat uw systemen worden gehackt. Mocht het dan toch gebeuren dan bent u ervan verzekerd dat de financiële gevolgen gedekt zijn en u weer verder kan met uw bedrijf.

Net als ieder ander risico voor een ondernemer, geeft een verzekering tegen cybercrime u rust en zekerheid.

Cyberrisico verzekering, Hoe zit dat?

Hebt u er weleens over nagedacht wat voor schade u potentieel kunt oplopen als het netwerk van uw organisatie of bedrijf gehackt wordt? In computersystemen wordt tegenwoordig vrijwel alle essentiële informatie opgeslagen waar uw organisatie over beschikt.

Wat kan er allemaal gebeuren als iemand toegang verkrijgt tot die systemen? Veel ondernemers staan hier niet bij stil, terwijl er grote gevolgen aan hacken zijn verbonden. Met een cyberrisico verzekering is het mogelijk om u te verzekeren tegen cybercrime.

Voorbeelden van cyberrisico verzekering claims

Wanneer u financiële schade ondervindt van dit soort praktijken dan krijgt u die vergoed van een verzekeraar als u een cyberrisico verzekering heeft afgesloten. Voorbeelden van dergelijke schadeclaims zijn bijvoorbeeld:

Er zijn nog vele andere zaken die naar boven kunnen komen drijven wanneer u het slachtoffer van cybercrime bent, en die ook veel geld kunnen kosten.

Met een cyberrisico verzekering heeft u de zekerheid dat u de vele kosten die dit met zich meebrengt krijgt vergoed.
Preventie die bij een cyberrisico verzekering hoort

Natuurlijk zou het veel fijner zijn dat er helemaal niet in uw systemen wordt ingebroken. Wanneer u een cyberrisico verzekering afsluit zal er dan ook worden geëist dat uw beveiliging aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een verzekeraar helpt u dus ook om beter beveiligd te zijn.

Wees verstandig en neem een cyberverzekering

Systeeminbraak, cyber-aanvallen, diefstal van gegevens, data-verlies. Er zijn veel doemscenario’s die helaas tot de dagelijkse werkelijkheid horen. Het is daarom zeer verstandig om een cyberverzekering te nemen, dat geldt voor iedereen die digitaal werkt.

Cybercriminaliteit komt namelijk steeds vaker voor, en daarom is het goed om u persoonlijk maar ook uw bedrijf hiertegen te beschermen. Er zijn ook andere oorzaken die voor mensen die met computers werken voor veel ongemak kunnen zorgen, maar de cyberverzekering biedt uitkomst!

Want de daadwerkelijke schade na bijvoorbeeld een cyber-aanval kan hoog oplopen.

Wapen tegen cybercriminaliteit

Natuurlijk is het van belang om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Niemand wil dat uw eigen films, foto’s en privacygevoelige bestanden worden verstrekt aan derden. Maar voor bedrijven is een cyberverzekering ook essentieel. Dan hoeft het niet eens om grote bedrijven te gaan met enorme databanken.

Iedereen die bijvoorbeeld online transacties doet zou een cyberverzekering moeten hebben. Want ook zij zijn helaas regelmatig het slachtoffer van cybercriminelen. Maar u kunt ook alles kwijtraken door een menselijke fout.

Zeker niet minder vervelend. Daarbij komen er ook nog technische fouten voor waardoor gegevens en bestanden verloren kunnen gaan. En het verliezen van gegevens kan resulteren in grote financiële schade. Kosten van bijvoorbeeld schadeclaims, reparaties en onderzoek kunnen met een verzekering worden gedekt.

Aanschaf cyberverzekering

Het is niet moeilijk of ingewikkeld om een cyberverzekering aan te schaffen. Ga niet per se voor de goedkoopste, maar voor de beste. Omdat de situatie per persoon verschilt, is het aan te raden om meerdere instanties die dergelijke verzekeringen aanbieden te benaderen en met elkaar te vergelijken. Ook zijn er vergelijkingssites die een handje kunnen helpen.

Daarbij is het essentieel dat het een bedrijf betreft dat ervaring heeft met deze verzekeringen. Onderzoek daarom ook bijvoorbeeld goed wat de ervaringen zijn van anderen. Cyber verzekeringen in dit tijdperk geen overbodige luxe meer.